Bescherming

 

Uiteraard weet iedereen dat je zuinig moet  zijn op je gehoor. Of het nu gaat om lawaai op het werk, het luisteren naar of het maken van muziek, motorrijden of cabriorijden., het is kan allemaal slecht zijn voor onze oren. Hoe harder het geluid en hoe langer we erin verkeren, hoe groter de gehoorschade. Het begint vaak met een piep in de oren na een avondje stappen, die meestal wel weer verdwijnt, maar op een gegeven moment blijvend is. Het gehoor is dan aangetast en men kan last krijgen van een zogenaamde 'lawaaidip'. Het vervelende is dat die lawaaidip zit in het frequentie gebied dat voor het goed verstaan van spraak juist erg belangrijk is.

Lawaaidoofheid is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Ook in hun vrije tijd lopen mensen het risico op lawaaidoofheid: bij concerten, uitgaansgelegenheden, muziek via oordopjes en door motorrijden.

Iedereen zijn gehoorbescherming

Er zijn acute (explosies door vuurwerk of in de industrie) of chronische (muziek, verkeer, werk) oorzaken van lawaaidoofheid.

Bij het ontstaan van lawaaidoofheid spelen niet alleen het geluidsniveau, maar ook de frequentie en de duur van blootstelling aan lawaai een rol.

Zeven procent van de Nederlandse werknemers heeft te maken met schadelijk geluid op hun werk. Dat zijn een half miljoen mensen. Volgens andere bronnen zijn het er zelfs dubbel zoveel. Meer dan de helft daarvan draagt géén gehoorbescherming, en loopt een stevige kans lawaaidoof te worden. Lawaaidoofheid ontstaat sluipend, maar is onherstelbaar (bron FNV Bondgenoten).

De beste bescherming biedt op maat gemaakte gehoorbescherming, deze sluit beter af en gaat veel langer mee dan niet op maat gemaakte gehoorbescherming.